Klasifikasi Kopi

Jenis biji kopi

American (regular) roast:

Biji-biji kopi dipanggang dengan temperatur sedang, penyeduhanya juga menggunakan suhu air yang tidak terlalu panas, menghasilkan rasa kopi yang tidak terlalu ringan dan tidak terlalu kuat.

French roast dan dark French roast

Biji-biji kopi di panggang dengan temperature yang tinggi, warna coklat yang gelap menghasilkan rasa kopi yang lebih kuat.

Italian Roast

mengkilat, cokelat tua, rasa yang kuat, digunakan untuk espresso.

European Roast

Dua pertiga biji-biji kopi yang dipanggang di temperature tinggi dicampur dengan dua pertiga kopi yang dipanggang secara biasa.

Vianese Roast

Sepertiga biji-biji kopi yang dipanggang di temperatur tinggi dicampur dengan sepertiga kopi yang dipanggang secara biasa.

Instant Coffee

Bubuk yang terbuat dari kopi yang baru diseduh dan dikeringkan dengan menggunakan suhu panas.

Freeze-dried coffee:

Kopi seduh yang telah dibekukan menjad seperti butiran salju sebelum airnya menguap, biasanya lebih mahal daripada kopi instan namun dengan rasa yang lebih nikmat.

Decaffeinated coffee:

Kafein dihilangkan dari biji kopi sebelum pemanggangan dengan menggunakan pelarut kimia (yang menghilang sepenuhnya ketika biji dipanggang) atau menggunakan metode proses air dari Swiss dengan menguapi biji kopi dan kemudian muatan kafein hilang terbawa uap air.